Hoofdsponsors
Laatste nieuws 03-11-2009:

De 'Catalogus Creatief Bankieren' en het 'Terugblikboekje' zijn nu te downloaden via de knop Downloads.

Laatste nieuws 28-09-2009:

Een mooi foto-overzicht is te bewonderen op deze site, met dank aan Jaap van den Broek.

Laatste nieuws 18-09-2009:

Moedereend heeft haar weg gevonden vanuit Frankrijk naar Soest om hier op de 'Kunstroute' op zoek te gaan naar haar jongen.

Moedereend

Zondag 20 september 2009
12:00 uur tot 17:00 uur (opening 11:30 uur)


Kunstroute Soest

Schilderijen, beeldhouwwerken, poëzie, sieraden, mode, maar ook geluid, licht en beeld: het is allemaal weer te zien en te horen tijdens de zesde Kunstroute Soest op zondag 20 september op Bedrijventerrein Soestdijkse Grachten (op het deel 'De Grachten') in Soest. Een combinatie van kleurrijke schilderijen tussen stoere werkbanken. Van bijzondere sculpturen en feestelijke mode met industriële machines. Dát maakt de Kunstroute Soest uniek in Nederland!

Zesde Kunstroute Soest
Tijdens de zesde Kunstroute openen meer dan 35 bedrijven op Bedrijventerrein Soestdijkse Grachten, deel De Grachten, hun deuren om ruimte te maken voor ongeveer 55 Soester kunstenaars. Door de keuze van het bedrijventerrein als locatie voor het exposeren van kunstwerken ontstaat een bijzondere combinatie van kunst en industrie. Zo kan men deze dag niet alleen kennismaken met verschillende kunstenaars en hun werk, maar tegelijk een kijkje nemen achter de gevels van een aantal Soester bedrijven.

Dit jaar organiseert de voorbereidingscommissie van de Kunstroute Soest deze unieke dag met de Cultuurprijs Soest 2008 van de gemeente Soest op zak; een extra reden om de Kunstroute, samen met de bedrijven en kunstenaars, nog interessanter te maken dan de vijf afgelopen jaren.

Cultuurprijs 2008

De jury van deze prijs omschreef de Kunstroute in haar juryrapport als volgt:

Een spannende alliantie
...'Deze kandidaat heeft al vijf keer de prestatie geleverd om wat schijnbaar onverenigbaar leek tot een voor een breed publiek aantrekkelijke symbiose te brengen. En ook in 2008 lukte het om vele honderden burgers, groot en klein, te verleiden op een zondagmiddag naar een bedrijventerrein te komen, om daar weet te krijgen van wat een grote variatie aan bedrijven in onze gemeente voortbrengt, maar vooral om kennis te maken met een keur van kunstenaars en hun scheppingen. Ruim 50 kunstenaars etaleerden tussen werkbanken, machines en producten hun artistieke prestaties en dat alles in een informele en ontspannende sfeer.'...

Veel te zien en te beleven op zondag 20 september
Er is een evenwichtig en zeer gevarieerd aanbod aan kunstvormen te zien en te beleven. Naast schilderijen en beeldhouwwerken in zeer uiteenlopende stijlen, kunt u dit jaar ook genieten van poëzie, sieraden- en hoedenontwerpen, mode, geluid, licht en beeld.

Te zien zijn onder andere werken van Tekenclub Artishock, Herman van Veen en Rob van den Broeck, foto's van Roos Venema, lichtschilderijen van Elbert Hop, objecten van Rein Tupker, Sjaak Kieft en Jaap Hielema, hoeden van Anoushka Moes en Marita Veldt. Zijn er installaties van Suzanne de Graaf, Anders Wolhar, Golie Talaie en Judy Gor en diverse workshops, zoals een workshop pottenbakken van Elly Rosseel.
Verder is er een speciaal poëzieproject, onder de titel 'Palescue Verhaalt' met begeleiding van Gert Muts op piano en speelt saxofonist Semmy Prinsen met 'vrienden' heerlijke jazz terwijl u het werk van hem én zijn vader Otto Prinsen kunt bekijken.

'Duckumentary 44.7ºN, 178.1ºW', zoektocht naar badeendjes
Een reusachtige badeend van 2,5 meter hoog, gemaakt door beeldend kunstenaar Marga Houtman (geboren Soest), gaat in deze film op zoek naar haar jongen, bijna 30.000 plastic eendjes, die in 1992 tijdens een storm op de Stille Oceaan van een containerschip afvielen. Sindsdien dobberen zij over de wereldzeeën en steeds spoelen grotere en kleinere partijen op verschillende continenten aan land. De avontuurlijke reis van de badeendjes houdt oceanografen en andere wetenschappers bezig en spreekt tot de verbeelding van kunstenaars, journalisten, kinderen - kortom iedereen die van badeenden houdt. Deze film, die in première ging op het Nederlands Filmfestival 2008, is te zien tijdens de Kunstroute!

'Studentenkunst'
Dit jaar heeft de organisatie ook een aantal studenten van diverse Kunstacademies in Nederland uitgenodigd om hun werk aan Soest te tonen. Zij zullen gezamenlijk laten zien dat er ook voldoende jong talent in Soest is.

'Zelf actief beeldhouwen'
In de tent tegenover ASCA Soest Autoschade aan de Oostergracht, kunt u zelf aan de slag met klei, speksteen en/of mergel om uw eigen creativiteit tot bloei te laten komen.
Het beste door een kind gemaakte beeld krijgt een waardebon van de Hazelaar ter waarde van Euro 50,00. Het beste werkstuk bij de volwassenen wordt eveneens beloond met een waardebon van de Hazelaar.
Gereedschap, materiaal, begeleiding en prijzen worden ter beschikking gesteld door de Hazelaar Art Supplies. U hoeft zelf alleen maar enthousiasme, inzet en creatieviteit mee te nemen.
Iedereen van jong tot oud is welkom.

'Creatief Bankieren'
In deze moeilijke tijd wil de organisatie van de Kunstroute, samen met de kunstenaars, op een creatieve manier aan financiën zien te komen. 30 Onbewerkte sloophouten tuinbanken, gemaakt door jongeren van een speciale werkplaats, worden 'bewerkt' door 30 kunstenaars en tijdens de Kunstroute tentoongesteld. Belangstellenden kunnen tijdens de Kunstroute een bedrag bieden voor de bank(en).
Opbrengsten voortvloeiend uit de biedingen stellen de organisatie van de Kunstroute 2010 in staat om wederom een unieke dag te kunnen realiseren.

Gezellig terras
Op het terras bij ASCA Soest Autoschade aan de Oostergracht kunt u terecht voor een lekker drankje, kopje koffie of een ijsje. De hele middag is er gezellige muziek van o.a. The Hammerfield Stompers, niet alleen op het terras, maar ook langs de hele route. Voor de kinderen is er weer een 'zoek'tocht en een springkussen.

En voor diegenen die wat moeilijk ter been zijn of van ver met de auto komen en de route fietsend willen afleggen, zijn er fietsen ter beschikking gesteld door Rijwielspecialist Ben de Bruin.

Informatie
Voor meer informatie nodigen wij u uit om regelmatig op de site www.kunstroutesoest.nl te kijken. Deze site zal gaandeweg steeds meer gevuld worden met informatie over de bedrijven, kunstenaars en extra projecten. Op zondag 20 september ontvangen alle bezoekers een boekje met een routebeschrijving en andere wetenswaardigheden over de deelnemende kunstenaars en hun 'expositieruimte' voor deze dag.

Opening
De Kunstroute 2009 wordt op 20 september om 11:30 uur feestelijk geopend waarna de bedrijven om 12:00 uur hun deuren voor u open zullen zetten! Wij begroeten u graag op deze, hopelijk mooie, maar zeker unieke dag!

Voorwoord:

Beste sympathisant, sponsor, kunstliefhebber en vriend(in) van de Kunstroute Soest

Namens het voorbereidingsteam heet ik u van harte welkom op de Kunstroute Soest 2009 op zondag 20 september 2009. Voor de zesde keer in successie dat deze, in Nederland en daarbuiten, unieke manifestatie wordt gehouden.

Elk jaar is het een uitdaging om met nieuwe aspecten voor de dag te komen. Met de Cultuurprijs Soest 2008 op zak is het team slagvaardig aan de gang gegaan om uit het grote aanbod van kunstenaars uit Soest een verfrissende, vernieuwende en passende selectie te maken. We kunnen zeggen dat we daarin geslaagd zijn en mede hierdoor het onvergelijkbare karakter van de Kunstroute hebben kunnen bewaken. U zult zich ook nu weer verbazen, verwonderen en misschien wel laten vertederen door wat u te zien en te horen krijgt.
Dit jaar wordt u tevens in de gelegenheid gesteld om uw (niet verwachte?) kunstenaars- aspiraties te ontdekken.

Mede dankzij ondernemers die hun bedrijf openstellen voor de kunstenaars en/of een financiële bijdrage leveren, landelijke cultuurfondsen, deelnemende kunstenaars, vrijwilligers en niet in de laatste plaats u als bezoeker wordt de Kunstroute Soest 2009 vast weer een prachtige dag.

Namens Stichting Kunstroute 'Kunst en Bedrijven' Soest wens ik u een fraaie, inspirerende en zonnige dag.

Met een hartelijke groet,

Jan van Zal
Voorzitter Kunstroute Soest