Bewegend Beeld 1

Bewegend Beeld 2
Stichting Bewegend Beeld

Op zaterdag 24 september 2005 presenteerde de Stichting Bewegend Beeld haar project ‘Soest Lintdorp op 8mm’. Bijna twee jaar is filmmaker Allard Faas bezig geweest met het verzamelen van 8mm filmmateriaal uit de gemeente Soest. Ruim 50 mensen leverden beelden in waarop bewust of toevallig een stukje Soest was vastgelegd. De oudste beelden dateren uit de jaren dertig, de laatste uit de jaren tachtig. Uit de ruim vier kilometer film is de DVD ‘Soest Lintdorp op 8mm’ samengesteld. Hierop zien we o.a. beelden van verdwenen plekken zoals het Soester Natuurbad en het Java Hotel aan de Vredehofstraat. Beelden van de bevrijding uit 1945 van zowel Soest als Soesterberg. Maar ook recentere films over de aanleg van de Dalweg en wintergeluk in de Soesterduinen. Meestal begeleid door het commentaar van de maker.

De ingeleverde films inspireerde Allard Faas tot het maken van de film ‘VASTGELEGD’. Waarom maakt iemand een 20 minuten durende film over een ijsbaanveger? Waarom staan er alleen moeders op de film en bijna nooit vaders? Waarom besteedt iemand drie minuten van zijn kostbare film aan de lotto balletjes op TV? En voor wie heeft de filmer dit alles vastgelegd?

De film ‘Vastgelegd’ is nu voor het eerst sinds twee jaar weer te zien in Soest tijdens de Kunst’kijk’route. De film begint op ieder heel uur. Tussendoor zijn fragmenten uit de DVD ‘Soest lintdorp op 8mm’ te zien.

Contact:
E: bewegend@bewegendbeeld.nl
I: www.bewegendbeeld.nl